Ovulacija

OVULACIJA

Ovulacija je kompleksan proces koji podrazumeva regulaciju funkcije jajnika na vise nivoa. Osim hormonskih dogadjanja koja determinisu folikulogenezu i ovulaciju sam proces ovulacije podrazumeva i mnoge hemodinamske, fizioloske, anatomske, strukturne pa cak i mehanicke dogadjaje na jajniku. U neposrednoj postovulatornoj fazi ukljuceni su i regenerativni procesi. Iz ovih razloga ponekad je tesko odrediti ne samo tajming ovulacije vec (sto je mnogo vaznije) “kvalitet” folikula. Pod kvalitetom folikula se najcesce podrazumeva njegova sposobnost da oslobodi jajnu celiju kao i samu cinjenicu da li folikul sadrzi zrelu i “operativnu” jajnu celiju. Hormonskim, biohemijskim i ultrazvucnim pokazateljima je to veoma tesko proceniti sa visokim stepenom pouzdanosti. Procena “kvaliteta” folikula je veoma vazna u stimulisanim ciklusima kada se zena priprema za neku od procedura asistiranog oplodjenja (IUI, IVF/ET, ICSI/ET i sl.). Ovaj tekst ne razmatra hormonske, fizioloske i patafizioloske mehanizme ovulacije, kao ni hidromehaniku i mehaniku rupture folikula. Cilj ovog teksta je pokusaj objasnjenja hemodinamskih promena na jajniku u vreme ovulacije i periovulatornog folikula, kao i uloge 3D color/power Doppler tehnike u proceni kvaliteta folikula i tajminga ovulacije.

Sam proces folikulogeneze je pracen povecanjem krvnog protoka kroz jajnik. To je pokazano na vise studija u kojima je meren protok krvi kroz arteriju ovariku jajnika na kome se razvija dominantni folikul. Osim toga, jajnik na kome se razvija dominantni folikul je vecih dimenzija jednim delom zbog samog folikula a drugim delom zbog promena u samom tkivu jajnika koje jednostavno mozemo opisati kao otok tkiva. Ovi procesi su uslovljeni brojnim faktorima kao sto su hormoni, faktori rasta, faktori rasta krvnih sudova, vazodilatatorni prostaglandini, NO (azotmonoksid) i sl. Sva ova dogadjanja se 2D ultrazvucnim pregledom ocitavaju kao blago uvecanje jajnika i pojava ovalne hipoehogene zone na jajniku koju zovemo ovulatorni folikul ili tacnije antralni folikul. Merenjem protoka krvi kroz arteriju ovariku u periovulatornom periodu redovno pokazuje znacajno veci protok krvi nego sto je to slucaj sa arterijom ovarikom suprotnog jajnika na kome nema ovulatornog folikula i to su opste poznate cinjenice.

Ponuda Cena Radno vreme Cenovnik

Na našem sajtu možete pronaći veliki broj ponuda, cene velikom broju proizvoda i usluga, kao i radno vreme firmi. Takođe, možete pogledati kataloge, slike proizvoda kao i video oglase odnosno video prezentacije firmi i njihovih proizvoda i usluga. Ukoliko želite i vi da objavite cenovnik i katalog vaših usluga i proizvoda, ili da vam napravimo video oglas, pogledajte našu ponudu odnosno internet pakete.